17. 9. 2009

Google Chrome 3.0

Prehliadač Google Chrome prechádza rýchlym vývojom. Napriek tomu, že jeho história je vcelku krátka, už je tu finálna verzia 3. Ešte nedávno som používal verziu 2. Ak to takto pôjde ďalej, čoskoro sa dočkáme verzie 39, možno 40 (žartujem).
Jedna z noviniek, ktorú som si okamžite všimol, po reštarte prehliadača a jeho automatickej aktualizácii na vyššiu verziu, je vylepšená "nová karta".

Nová karta

Nová karta, ktorú vidíte na priloženom obrázku, zobrazuje naposledy otvorené, respektíve najčastejšie otvárané stránky (obľúbené), a naposledy zatvorené stránky.


Nová karta, Google Chrome 3.0

V pravom hornom rohu sú tri ikonky, ktoré slúžia na prispôsobenie. Ich funkcie sú nasledovné:
- zobraziť náhľady obľúbených stránok ako obrázky (umožňuje prvá ikonka zľava)
- zobraziť obľúbené stránky v textovom zozname (umožňuje druhá ikonka zľava)
- znovunačítať náhľady stránok, možnosť zobraziť/schovať najviac navštevované, a/alebo naposledy zatvorené stránky (umožňuje trietia ikonka zľava)

Jednotlivé náhľady stránok môžete premiestňovať, meniť ich poradie a pozíciu. Pokiaľ je jedna (alebo viac) z obľúbených stránok dôležitá, môžete ju prišpendliť, a tak nebude nahradená inou, viac navštevovanou stránkou.

Podpora vzhľadov

Google Chrome 3 podporuje zmenu vzhľadu. Osobne si myslím, že ponúkané témy za veľa nestoja, najlepšia téma je pôvodná (Classic). Zoznam všetkých tém nájdete tu.

Podpora pre HTML audio a video tagy

Tak ako Firefox 3.5, tak aj Google Chrome pridáva podporu pre niektoré elementy z HTML 5. Sú to napríklad audio a video, pre podporu zvuku a videa.

Vylepšený poradca

Pokiaľ do adresného riadku zadávate akýkoľvek výraz, otvorí sa poradca, ktorý napovie ako ďalej. Vedľa napovedaných položiek sa nachádzajú ikony, ktoré na prvý pohľad určujú, či ide o webovú stránku, naposledy otvorenú stránku, alebo možnosť hľadať vo vyhľadávači.

Vyššia rýchlosť

Vykreslovacie jadro WebKit a JavaScriptové jadro V8 prešli značnou optimalizáciou. JavaScript má byť oproti Google Chrome 2.0 rýchlejší o 25%. Google Chrome 3.0 je tak zase o niečo rýchlejší.

Okrem spomenutých noviniek je vylepšená aj kompatibilita s web stránkami. Google Chrome sa opäť stáva o niečo lepším prehliadačom, bez zbytočných funkcií, zameraný na rýchlosť.

www.google.com/chrome